SHL kuća

Lepenička 89, 71210 Ilidža - Sarajevo

Tel: +387 33 773 000, E-mail: seminari@shl.ba

SHL ured

Topal Osman Paše 22, 71000 Sarajevo

Tel: +387 33 550 660, E-mail: office@shl.ba

petak, 10 Novembar 2017

15 omladinskih ideja podržano kroz FOA program u III kvartalu 2017. godine

U trećem kvartalu na Fond omladinskog angažmana ukupno je pristiglo 75 projektnih ideja, od kojih je podršku dobilo njih 15.

Ako se neki od ovih projekata dešava u tvojoj blizini, budi slobodan/a da se pridružiš. Ukoliko imaš vlastitu ideju za aktivnosti u lokalnoj zajednici još uvijek je možeš predložiti za dobijanje finansijske i mentorske podrške kroz fond Omladinskog angažmana jer je naredni rok za prijavu projekata 05.12.2017.

Slijedi kratak opis podržanih projekata:

Walls of Joy – Visoko

Problem predstavljaju natpisi i grafiti vulgarnog sadržaja oslikani na zidovima i klupama u gradu koji, kao takvi, ne šalju dobru poruku mladima. Rješenje jeste prekrivanje tih natpisa motivacionim porukama i muralima koje će kroz volontersku akciju oslikati mladi, aktivisti i umjetnici.

Kviz & Forum - Sajma srednjih škola Mostar 2017 – Mostar

Kviz znanja i Forum Europskog parlamenta mladih su dvije aktivnosti koje će se održati u sklopu 7. mostarskog Sajma srednjih škola. Cilj projekta Kviza & Foruma je uključiti 100 srednjiškolaca, iz srednjih škola s područja Mostara kroz trodnevne aktivnosti, koje će se održati u sklopu Sajma srednjih škola, na kojima će oni kroz inovativne i neformalne metode, steći nova znanja. Kroz održavanje ovog projekta, izaći će 100 mladih srednjoškolaca, koji će steći nova znanja i vještine, te je očekivano da će ta znanja primjenjivati kao aktivisti u društvenoj zajednici, skrećući pažnju na problem i nedostatke koje treba mijenjati. Očekivano je da će isti učesnici postati volonteri na projektima Vijeća mladih Grada Mostara (VMGM).

Infinity World – Bosanska Krupa

Cilj projekta je poboljšati kompetencije učenika potrebne za uspješan život i učenje u savremenom društvu. Želi se potaknuti nadležne institucije na razmišljanje da je vrijeme promjena u obrazovnom sistemu, u smislu uvođenja astronomije kao izbornog predmeta u srednjoj školi. Edukacija mladih putem edukativne izložbe NASAinih fotografija, popularnih predavanja kao što su Svjetlosno one iš enje, neobični svemirski objekti, rad na teleskopu i sl. Takođe jedan od ciljeva je i pružanje mogućnosti da se posmatranja rade putem internetskih astronomskih programa.

Novogodišnji koncert mladih muzičara – Travnik

Problem koji se posljednjih godina dešava u Travniku je sve manje koncerata i kulturnih događaja koji promovišu vrijednosti klasične i moderne muzike, odnosno prvenstveno nedostatak prilike za mlade muzičare da pokažu umijeća koja stiču kroz osnovno i srednjoškolsko muzičko obrazovanje. Implementacijom ovog projekta želi se dati prilika mladim muzičarima da pokažu svoja instrumentalna muzička znanja, te izvršiti promociju vrijednosti koje nosi klasična i moderna muzika.

Volontiranje je cool! – BiH

Projekat obuhvata održavanje volonterskih akcija prilagođenih potrebama lokalne zajednice u cilju motivisanja mladih na prepoznavanje i rješavanje problema, promovisanja volonterizma i prevencije nasilja među mladima. U akcijama koje će se sprovoditi svake sedmice do kraja godine, učestvovat će 1000 učenika iz 46 osnovnih škola u BiH.

Pozorište nas uči – Breza i okolina

Cilj projekta jeste proširenje lutkarske sekcije i uključivanje volontera, edukacija djece kroz zabavu realizacijom i pripremom lutkarskih predstava kroz koje će djeca razviti i svoje psiho-socijalne i umjetničko-kreativne vještine. Predstave će se igrati u više lokalnih zajednica, urbanih i ruralnih.

Vesela zima za jajačke mališane - Jajce

Mladi u Jajcu se suočavaju sa problemima segregacije kada je obrazovni sistem u pitanju. Svakodnevno su suočeni sa segregacijom u školama i problemom dvije škole pod jednim krovom. Najmlađi su od osnovne škole razdvojeni što negativno utiče na suživot i njihov dalji društveni napredak. Kroz neformalno učenje i druženje, žele skrenuti pažnju na važnost ovog problema ali i preventivno djelovati na dalje segregacije u društvu.

Medijska pismenost – Sarajevo

Udruženje Pravo Ljudski već 12 godina organizuje Zumiraj prava festival za mlade u okviru Pravo Ljudski Film Festivala, koji je posvećen kreativnom dokumentarnom i eksperimentalnom filmu, i koji istražuje različite forme, prakse i dijeljene prostore filma i audio-vizualne umjetnosti. Takmičarski program - Zumiraj dokumentarni film, obuhvata 15 dugometražnih i kratkih filmova iz cijelog svijeta a žiri sastavljen od 11 mladih ljudi iz cijele BiH bira najbolji Zumiraj prava film za mlade.

Za mlade bez razlika – Novi Grad

Problem predstavljaju podjele u društvu, stereotipi i predrasude i pasivnost mladih. Rješenje je trodnevna edukacija u kojoj će učestvovati 30 mladih iz 6 gradova i za to vrijeme će osmisliti aktivnost koju će zajedno realizovati u lokalnim zajednicama iz kojih dolaze, preuredit će dječije igralište i učestvovati u radionicama o timskom radu, aktiviranju mladih, javnom govoru i stereotipima i predrasudama.

Šetnja za zaborav – Tuzla

Članovi Udruženja "Mladi Tuzle" Tuzla se svake godine trude ponuditi mladim ljudima iz svog okruženja niz različitih projekata iz kulture i umjetnosti koji su od značaja za njihov razvoj i izgradnju zdrave ličnosti. Članovi istražuju probleme i potrebe mladih te na osnovu rezultata istraživanja kreiraju različite predstave putem kojih nastoje doprinijeti informisanju, podizanju svijesti, prevenciji i rješavanju problema, ali i uključivanju drugih omladinaca da na kreativan način pristupe rješavanju problema svoje zajednice. U ovoj godini, članovi motivisani rezultatima istraživanja o djeci i mladim oboljelim od malignih bolesti kreiraju predstavu "Šetnja za zaborav" - dramsku priču o borbi sa leukemijom i stvaranju osjećaja radosti za sreću drugih, prikazujući promjenu sebe kao prvi korak u promjeni zajednice gdje živimo.

Sedmica umjetnosti – Banja Luka

Problem je nedostatak prilika za mlade da pokažu svoje talente i afirmišu se, nedostatak kulturno-zabavnih sadržaja i volonterskih akcija. Rješenje predstavlja 6 dana različitih aktivnosti (koncerti, izložbe, ples, filmske večeri i volonterske akcije) u koje će mladi biti direktno uključeni.

Music for all - Srebrenica

U cilju neutralisanja posljedica rata kod mladih, obogaćivanja kulturnog sadržaja i aktiviranja mladih sprovode se muzičke radionice i organizuje se novogodišnji koncert na kome će učestvovati lokalni i gostujući bendovi.

Naš park - naš mir! – Sokolac

Problem predstavlja park koji je u veoma lošem stanju, ne služi mladima i šalje veoma lošu poruku. Kako bi riješili problem mladi sa Sokoca organizuju volontersku akciju na kojoj će preurediti park, oslikati motivacione poruke i samim tim pozvati svoje vršnjake da se aktiviraju u lokalnoj zajednici.

Klupe mladosti – Pale

Problem prestavlja uništavanje školskog iventara u nedostatku klupica ispred škole i nedostatak školske prakse za učenike. Rješenje za navedeno jeste pravljenje, postavljanje i farbanje klupica, što će odraditi učenici građevinske škole i na taj način odrađivati školsku praksu i ujedno obezbjediti svim srednjoškolcima mjesto gdje zajedno mogu provoditi vrijeme.

Obojimo Šamac – Šamac

Problem jesu uvredljivi natpisi i grafiti govora mržnje koje će realizacijom ovog projekta mladi aktivisti i umjetnici iz Šamca prekrečiti i oslikati motivacione poruke i murale koji pozivaju na mir.

 

U trećem kvartalu na Fond omladinskog angažmana ukupno je pristiglo 75 projektnih ideja, od kojih je podršku dobilo njih 15. Slijedi kratak opis podržanih projekata: Walls of Joy – Visoko Problem predstavljaju natpisi i grafiti vulgarnog sadržaja oslikani na zidovima i klupama u gradu koji, kao takvi, ne šalju dobru poruku mladima. Rješenje jeste prekrivanje tih natpisa motivacionim porukama i muralima koje će kroz volontersku akciju oslikati mladi, aktivisti i umjetnici. Kviz & Forum - Sajma srednjih škola Mostar 2017 – Mostar Kviz znanja i Forum Europskog parlamenta mladih su dvije aktivnosti koje bi se trebale održati u sklopu 7. mostarskog Sajma srednjih škola. Cilj projekta Kviza & Foruma je uključiti 100 srednjiškolaca, iz srednjih škola s područja Mostara kroz trodnevne aktivnosti, koje će se održati u sklopu Sajma srednjih škola, na kojima će oni kroz inovativne i neformalne metode, steći nova znanja. Kroz održavanje ovog projekta, izaći će 100 mladih srednjoškolaca, koji će steći nova znanja I vještine, te je očekivano da će ta znanja primjenjivati kao aktivisti u društvenoj zajednici, skrećući pažnju na problem i nedostatke koje treba mijenjati. Očekivano je da će isti učesnici postati volonteri na projektima Vijeća mladih Grada Mostara (VMGM). Infinity World – Bosanska Krupa Cilj projekta je poboljšati kompetencije učenika potrebne za uspješan život i učenje u savremenom društvu. Želi se potaknuti nadležne institucije na razmišljanje da je vrijeme promjena u obrazovnom sistemu, u smislu uvođenja astronomije kao izbornog predmeta u srednjoj školi. Edukacija mladih putem edukativne izložbe NASAinih fotografija, popularnih predavanja kao što su Svjetlosno one iš enje, neobični svemirski objekti, rad na teleskopu i sl. Takođe jedan od ciljeva je i pružanje mogućnosti da se posmatranja rade putem internetskih astronomskih programa. Novogodišnji koncert mladih muzičara – Travnik Problem koji se posljednjih godina dešava u Travniku je sve manje koncerata i kulturnih događaja koji promovišu vrijednosti klasične i moderne muzike, odnosno prvenstveno nedostatak prilike za mlade muzičare da pokažu umijeća koja stiču kroz osnovno i srednjoškolsko muzičko obrazovanje. Implementacijom ovog projekta želi se dati prilika mladim muzičarima da pokažu svoja instrumentalna muzička znanja, te izvršiti promociju vrijednosti koje nosi klasična i moderna muzika. Volontiranje je cool! – BiH Projekat obuhvata održavanje volonterskih akcija prilagođenih potrebama lokalne zajednice u cilju motivisanja mladih na prepoznavanje i rješavanje problema, promovisanja volonterizma i prevencije nasilja među mladima. U akcijama koje će se sprovoditi svake sedmice do kraja godine, učestvovat će 1000 učenika iz 46 osnovnih škola u BiH. Pozorište nas uči – Breza i okolina Cilj projekta jeste proširenje lutkarske sekcije i uključivanje volontera, edukacija djece kroz zabavu realizacijom i pripremom lutkarskih predstava kroz koje će djeca razviti i svoje psiho-socijalne i umjetničko-kreativne vještine. Predstave će se igrati u više lokalnih zajednica, urbanih i ruralnih. Vesela zima za jajačke mališane - Jajce Mladi u Jajcu se suočavaju sa problemima segregacije kada je obrazovni sistem u pitanju. Svakodnevno smo suočeni sa segregacijom u školama i problemom dvije škole pod jednim krovom. Najmlađi su od osnovne škole razdvojeni što negativno utiče na suživot i njihov dalji društveni napredak. Kroz neformalno učenje i druženje, žele skrenuti pažnju na važnost ovog problema ali i preventivno djelovati na dalje segregacije u društvu. Medijska pismenost – Sarajevo Udruženje Pravo Ljudski već 12 godina organizuje Zumiraj prava festival za mlade u okviru Pravo Ljudski Film Festivala, koji je posvećen kreativnom dokumentarnom i eksperimentalnom filmu, i koji istražuje različite forme, prakse i dijeljene prostore filma i audio-vizualne umjetnosti. Takmičarski program - Zumiraj dokumentarni film, obuhvata 15 dugometražnih i kratkih filmova iz cijelog svijeta a žiri sastavljen od 11 mladih ljudi iz cijele BiH bira najbolji Zumiraj prava film za mlade. Za mlade bez razlika – Novi Grad Problem predstavljaju podjele u društvu, stereotipi i predrasude i pasivnost mladih. Rješenje je trodnevna edukacija u kojoj će učestvovati 30 mladih iz 6 gradova i za to vrijeme će osmisliti aktivnost koju će zajedno realizovati u lokalnim zajednicama iz kojih dolaze, preuredit će dječije igralište i učestvovati u radionicama o timskom radu, aktiviranju mladih, javnom govoru i stereotipima i predrasudama. Šetnja za zaborav – Tuzla Članovi Udruženja "Mladi Tuzle" Tuzla se svake godine trude ponuditi mladim ljudima iz svog okruženja niz različitih projekata iz kulture i umjetnosti koji su od značaja za njihov razvoj i izgradnju zdrave ličnosti. Članovi istražuju probleme i potrebe mladih te na osnovu rezultata istraživanja kreiraju različite predstave putem kojih nastoje doprinijeti informisanju, podizanju svijesti, prevenciji i rješavanju problema, ali i uključivanju drugih omladinaca da na kreativan način pristupe rješavanju problema svoje zajednice. U ovoj godini, članovi motivisani rezultatima istraživanja o djeci i mladim oboljelim od malignih bolesti kreiraju predstavu "Šetnja za zaborav" - dramsku priču o borbi sa leukemijom i stvaranju osjećaja radosti za sreću drugih, prikazujući promjenu sebe kao prvi korak u promjeni zajednice gdje živimo. Sedmica umjetnosti – Banja Luka Problem je nedostatak prilika za mlade da pokažu svoje talente i afirmišu se, nedostatak kulturno-zabavnih sadržaja i volonterskih akcija. Rješenje predstavlja 6 dana različitih aktivnosti(koncerti, izložbe, ples, filmske večeri i volonterske akcije) u koje će mladi biti direktno uključeni. Music for all - Srebrenica U cilju neutralisanja posljedica rata kod mladih, obogaćivanja kulturnog sadržaja i aktiviranja mladih sprovode se muzičke radionice i organizuje se novogodišnji koncert na kome će učestvovati lokalni i gostujući bendovi. Naš park - naš mir! – Sokolac Problem predstavlja park koji je u veoma lošem stanju, ne služi mladima i šalje veoma lošu poruku. Kako bi riješili problem mladi sa Sokoca organizuju volontersku akciju na kojoj će preurediti park, oslikati motivacione poruke i samim tim pozvati svoje vršnjake da se aktiviraju u lokalnoj zajednici. Klupe mladosti – Pale Problem prestavlja uništavanje školskog iventara u nedostatku klupica ispred škole i nedostatak školske prakse za učenike. Rješenje za navedeno jeste pravljenje, postavljanje i farbanje klupica, što će odraditi učenici građevinske škole i na taj način odrađivati školsku praksu i ujedno obezbjediti svim srednjoškolcima mjesto gdje zajedno mogu provoditi vrijeme. Obojimo Šamac – Šamac Problem jesu uvredljivi natpisi i grafiti govora mržnje koje će realizacijom ovog projekta mladi aktivisti i umjetnici iz Šamca prekrečiti i oslikati motivacione poruke i murale koji pozivaju na mir. Ako se neki od ovih projekata dešava u tvojoj blizini, budi slobodan/a da se pridružiš. Ukoliko imaš vlastitu ideju za aktivnosti u lokalnoj zajednici još uvijek je možeš predložiti za dobijanje finansijske i mentorske podrške kroz fond Omladinskog angažmana jer je naredni rok za prijavu projekata 05.12.2017.

Novosti

Ostale novosti