SHL kuća

Lepenička 89, 71210 Ilidža - Sarajevo

Tel: +387 33 773 000, E-mail: seminari@shl.ba

SHL ured

Topal Osman Paše 22, 71000 Sarajevo

Tel: +387 33 550 660, E-mail: office@shl.ba

utorak, 13 Februar 2018

14 omladinskih ideja iz IV kvartala 2017. podržano kroz FOA program

U posljednja tri mjeseca prošle godine na adresu Fonda omladinskog angažmana ukupno je pristiglo 70 projektnih ideja. Tim multiplikatora i Fondacija SHL podržali su sljedećih 14 projekata:

*opisi projekata kreirani su na osnovu informacija iz projektnih prijedloga 

Dječija društvena ekologija – Bosanski Petrovac

Problem u ovoj lokalnoj zajednici se ogleda u tome što djeca sa poteškoćama u razvoju i djeca bez roditeljskog staranja nemaju dovoljno programa unutar i van škole koji se odnose na kreativnost, umjetnost i aktivnosti ekološkog karaktera. Također, ciljna grupa je na marginama društvenih dešavanja, te se zbog toga osjećaju neprihvaćeno i zapostavljeno. Cilj ovog projekta jeste da djeca kroz radionice edukativnog i kreativnog karaktera iskažu svoje talente i time unaprijede svoj status u društvu. 


Youth work I like! - Gradiška, Srbac, Kneževo, Mrkonjić Grad

Cilj ovog projekta je informisanje i osnaživanje mladih iz Gradiške, Srpca, Kneževa i Mrkonjić Grada na polju omladinskog angažmana. Putem kreativnih radionica, mladi iz navedenih opština banjalučke regije najprije će biti upoznati sa mogućnostima i prilikama koje im nudi angažovanje na polju omladinskog rada, nakon čega će kroz grupnu diskusiju doći do zaključka koji su to problemi u njihovoj zajednici i da li oni mogu da se riješe. Definisanjem problema mladi će biti upoznati sa adekvatnim načinom za rješavanje istih. Podizanje svijesti o bitnosti voluntrizma će također biti naglašena.

 

Poligon mladosti – Tešanj

Problem koji se želi riješiti ovim projektom je odlazak mladih na nepopularna mjesta kao što su kafići koji se nalaze u neposrednoj blizini, te problem sigurnosti učenika prilikom kretanja ulicom u blizini škole. Ovim problemom su pogođeni učenici sve tri srednje škole koje se nalaze u istoj zgradi (Gimnazija Musa Ćazim Ćatić, Tehnička škola Tešanj i Mješovita srednja škola Tešanj) jer zgrada nema sopstvenu dvoranu za održavanje nastave Tjelesnog i zdravstvenog odgoja. Cilj je zadržati učenike u krugu škole za vrijeme školskih odmora kao i da ovo mjesto postane mjesto okupljanja svih mladih u slobodno vrijeme. Na ovaj način će se i djeci sa poteškoćama u razvoju omogućiti lakše druženje i socijalizacija s ostalim učenicima.

 

Edukacija o karcinomu prostate i testisa – Zenica

Osnovni cilj projekta je upoznati mlade ljude sa opasnostima oboljevanja raka, te sa bitnošću ranog dijagnosticiranja i prevencije. Karcinomi općenito, a posebno karcinom prostate i testisa su tabu teme među muškom populacijom, te bi bilo jako korisno približiti mladim ljudima ove pojmove. Kroz razgovor i predavanje od strane njihovih vršnjaka moguće je očekivati da će mlati početi razumijevati karcinome na pravi način. Cilj je da nakon predavanja oni pomognu sebi samopregledom ili nekom u svom okruženju ohrabrujući ga na samopregled i posjetu ljekaru.


Dva točka - duplo više - Banja Luka – Zenica

Cilj ovog projekta jeste širenje svijesti o zdravijem načinu života, te upoznavanju svih pojedinaca o problematici biciklističke infrastrukture i njene povezanosti sa stepenom zagađenja i negativnih posljedica po našu prirodnu i društvenu sredinu. Širenje pozitivne svijesti i podsticanje aktivizma glede ove problematike predstavlja prvi, ali temeljni stepenik ka razvoju i boljitku istih, te se kao takav, ključan, ne smije zanemariti.


Dobro biram - volontiram – Gračanica 

U Gračanici postoji veliki broj mladih koji se bave nekim vidom umjetnosti, crtanjem, pjevanjem, glumom... Kreiranjem jedinstvenog prostora za edukaciju i druženje pružit će se prilika svim mladim umjetnicima da ispolje svoj talenat, ustupanjem prostora za vježbanje, izložbe, nastupe i predstave, te naravno za održavanje raznih radionica i edukacija u kojim se i ogleda održivost ovog projekta. Održivost ovog projekta ispoljava se i kroz besplatne pripremne časove za srednjoškolce koji se spremaju za visokoškolsko obrazovanje, te kroz ustupanje prostora svim nevladinim organizacijama i neformalnim grupama kojima je to potrebno. Kroz ovaj projekat biće napravljeno jedinstveno mjesto koje će služiti i kao platforma gdje će mladi aktivisti i volonteri biti u mogućnosti da na jednoj lokaciji saznaju sve o nevladinom sektoru u Bosni i Hercegovini i načinu učestvovanja na radionicama, seminarima i volontiranju koje će doprinjeti jačanju njihovih kapaciteta. 

 

TECH2girl workshops – Čelinac, Prnjavor i Kotor Varoš

Nedostatak žena u IT industriji jedan je od najvećih problema na tržištu rada. Ova diskriminacija se između ostalog dešava jer se IT profesija smatra muškom profesijom. U BiH također vlada ovaj nepovoljan trend a posebno je izražen u manjim opštinama. U sklopu srodnog projekta koji je rađen u 2017. godini, urađeno je istraživanje, koliko su djevojke u biH zainteresovane i uključene u "tech" svijet. Ciljna grupa su bile djevojke od 14-18 godina, iz cijele BiH, bez obzira da li se već edukuju za ovu branšu ili ne. Na osnovu rezultata zaključeno je da je veliki broj djevojaka u BiH zainteresovano, ali da količina i kvalitet informacija koje stižu do njih nisu zadovoljavajući.


Komuniciraj sa nama – Gračanica

Ovaj naziv projekta krije razne radionice, prezentacije i informacije na temu komunikacija, volonterizam, aktivizam, resursi Gračanice i slično. Nastojat će se da što više mladih bude uključeno u volonterske
akcije i informisano o resursima Gračanice, kako bi sutra mogli da se snalaze u raznim poslovima i da znaju gdje će tražiti pomoć i na koji način. 


Duh mladih, duh grada! - Opština Istočna Ilidža

Uređenjem sportskog igrališta u naselju Dobrinja 4 riješio bi se problem mladih koji nemaju adekvatan prostor za kvalitetno provođenje slobodnog vremena. Sportski teren koji trenutno jedini postoji u naselju nije funkcionalan. Volonterskim radom mladi žele napraviti sebi prostor gdje će provoditi slobodno vrijeme.


Daj pet (5) za bolji svijet – Sarajevo

Osobama sa intelektualnim teškoćama je uskraćeno pravo zapošljavanja, veoma mali postotak je onih koji su dobili priliku da rade. Upravo zbog predrasuda, jer je društvo u kojem živimo ubijeđeno da oni to ne mogu. Cilj ovog projekta je osvijestiti društvo i pružiti šansu djeci i osobama sa intelektualnim teškoćama da dobiju adekvatno obrazovanje i priliku za zapošljavanje. 


From Passive To Active – Busovača
Ovaj projekat je fokusiran na podizanje društvene svijesti mladih u lokalnoj zajednici kroz okupljanja, druženja, sticanje raznih znanja i vještina, podsticanje volonterizma i apsolutne uključenosti mladih u društveno politički život u zajednici, te sprječavanje njihovog odlaska iz države. Projekat se realizuje u sredini kojom preovladava isključenost, indolentnost i umanjena vrijednost mladih kao osnovnog pokretača zajednice. Sredini u kojoj su učenici u školama podijeljeni po nacionalnom prefiksu i stavljeni pod jedan krov tako da se susreću tzv. "dvije škole pod jednim krovom". Ranjive i tradicionalno isključene skupine kroz radionice i izlete će biti uključene u svakodnevni život i bit' će pokazano da je svaki pojedinac u našem društvu od izuzetne važnosti.


Stolačko ljeto 2018 – Stolac

Projekat je osmišljen tako da je svaki sadržaj prilagođen i usmjeren za određenu dobnu skupinu, tako da ovim projektom se želi obuhvatiti cjelokupno stanovništvo grada, bez obzira na nacionalnu pripadnost kroz kulturno-edukativno-zabavno-sportske aktivnosti. 


Ko sam ja? – Žepče

Stvaralaštvo profesorice u izvedbi mališana (ujedinjenih iz više etnički podijeljenih skupina, budući da se nastava i sve druge aktivnosti odvijaju zasebno) predstavljat će ne samo dobro izvedenu i koncipiranu predstavu, nego i ogroman sociološki poduhvat. Natjerat će ljude u samom početku da stanu, zamisle i kažu da je dosta. Nakon odgledane predstave, sprovedenih anketa te javne rasprave očekuje se da će se kod mladih roditi želja za unapređenjem, promjenom, društvenim angažmanom. 

 

Robotika Ugljevik 2018 – Ugljevik

Ovim projektom želi se omogućiti osnovcima u Ugljeviku da iz malo drugačijeg ugla sagledaju nove trendove u obrazovanju koji će im pružiti perspektivu u daljem školovanju, a kasnije i životu. Želi im se predstaviti svijet Robotike, Elektronike i Programiranja. Osnovna škola "Aleksa Šantić" u Ugljeviku do sada nije imala sličnu radionicu. Djeca sedmog, osmog i devetog razreda nikad nisu pokušali da se upuste u izazove i mogućnosti koje pružaju navedene oblasti, ako se opredijelite za njih. Planirano je da u formi školske radionice, predstavi se što više stvari, među kojima i: Programski jezikci C i C++ kao i "Arduino" platforma.

 

Ako se neki od ovih projekata dešava u tvojoj blizini, budi slobodan/a da se pridružiš. Ukoliko imaš vlastitu ideju za aktivnosti u lokalnoj zajednici još uvijek je možeš predložiti za dobijanje finansijske i mentorske podrške kroz fond Omladinskog angažmana jer je naredni rok za prijavu projekata 31.03.2018. 

Novosti

Ostale novosti