SHL kuća

Lepenička 89, 71210 Ilidža - Sarajevo

Tel: +387 33 773 000, E-mail: seminari@shl.ba

SHL ured

Topal Osman Paše 22, 71000 Sarajevo

Tel: +387 33 550 660, E-mail: office@shl.ba

nedjelja, 03 Decembar 2017

Još 9 omladinskih ideja podržano kroz FOA program u 2017. godini

U sklopu Fonda omladinskog angažmana, podržano još 9 projekata u 2017. godini:


Probudi svoju ekološku svijest - Vogošća

Specifični cilj projekta je prevencija zagađenja okoline što planiramo postići postavljanjem tri fiksne tj. betonske kante za smeće u ovoj ulici. Isto tako, u svrhu prevencije zagađenja okoliša planirano je uspostaviti saradnju sa lokalnim vlastima i policijom sa ciljem iznalaženja zajedničkog rješenja. Drugi specifični cilj projekta je masovniji aktivizam mladih koji se planira ostvariti angažovanjem omladinaca iz MZ Gora ali i njihovih vršnjaka sa područja opštine Vogošća kako bi kroz zajedničko angažovanje na projektu razmijenili iskustva i ideje u društveno-korisnom radu, naročito u sferi zaštite i očuvanja okoliša.

 

Fudbal je naš izbor – Kaćuni

Ovo je projekat koji ima za cilj okupiti najmlađe sportiste fudbalere na općini Busovača. To je važno jer je saradnja među fudbalskim klubovima na prostoru općine, kojih ima četiri, vrlo slaba, dok između nekih i ne postoji. Iako je mnogo stvari u kojima se građani Busovače ne slažu odnosno razilaze, fudbal je pak ona zajednička nit za koju se svi mogu uhvatiti i preko koje se mogu izgraditi uspješni odnosi.


Liga srednjih škola u američkom fudbalu – Sarajevo

Želja je i namjera, tražiti nove članove naših selekcija u školama, ali prije toga, uspostaviti školske timove sa identitetom koji okuplja školsku zajednicu učenika, nastavnika, roditelja i lokalne zajednice u njihovom radu i konsekventnom uspjehu i rezultatima. Podstaći kreiranje kvalitetnih sportskih programa u školama, koji ne samo da mogu doprinijeti popularnosti učenika i škole, već kreirati i komercijalnu dodatnu vrijednost škole, te naposlijetku, održivost kvalitetnih sportskih, ali i zabavnih programa koji se nastavljaju kroz cijeli obrazovni sistem i predstavljaju stimulus i potencijalnu karijeru
učenika, studenta, sportiste.

 

Ispeci pa reci – Brčko

Projekat će omoguciti mladima da uz stručnu pomoć trenera kreiraju pozorišnu predstavu koja će predstaviti problem govora mržnje i njegovo moguće riješenje. Predstava će maldim ljudima poslužiti kao kanal komunikacije i sredstvo za prenos poruke svojim vršnjacima, kako u gradskom tako i ruralnom dijelovima.


U zdravom tijelu zdrav duh - Zenica

Budući da u Zenici postoji 10 srednjih škola, a da nema niti jedne sportske aktivnosti koja okuplja svih 10, Vijeće učenika Međunarodne srednje škole u Zenici je uvidjelo potrebu za organizacijom jednog ovakvog događaja- sedmice sporta. Sedmica sporta je planirana baš kao takva, svaki radni dan jedna vrsta sportskog takmičenja, a petak je planiran za finaliste i završnu fazu aktivnosti. Ovoj projekat ima za cilj organizovanje sportskih aktivnosti za sve srednje škole na području Grada Zenica, koje bi bile direktno uključene kroz učešće svojih učenika na različitim sportskim takmičenjima koja su planirana ovim projektom. Cilj je također, promocija sportskih aktivnosti, zdravih navika, razvijanje takmičarskog duha, razvijanje međusobne komunikacije i druženja mladih kao i smanjeno vrijeme koje provedu na računaru i društvenim mrežama.

 

Dani jeseni Novi Grad – Novi Grad

Cilj samog projekta je smanjivanje vršnjačkog nasilja, međunacijonalnih sukoba, poštovanje prava, pobuđivanje svijesti o ovom problemu kroz pružanje prostora umjetnicima i umjetnosti.

 

Osjećam se korisnim – osjećam se ok – Bosanska Krupa

Ovim projektom žele se aktivirati mlade osobe da aktivno učestvuju u svojoj zajednici na način da daju svoj doprinos pri uređenju prostora koji oni aktivno koriste. Sam projekat se ogleda u sportskim i likovnim aktivnostima. Projekat je osmišljen da mladi aktivno učestvuju u realizaciji projekta, da vode sam proces sportskih aktivnosti, da učestvuju na radioniciama koje će održati akademski slikar, da sami crtaju grafite i ispisuju motivirajuće citate po unaprijed pripremljenim mjestima.

 

Za dobar komšiluk - Srebrenica

Projekat ima za cilj da doprinese aktivnom uključivanju mladih u razvoj lokalne zajednice kroz učešće u procesima donošenja odluka i pokretanje inicijativa u okviru omladinskog aktivizma. Želi se pokazati da mladi u Srebrenici mogu biti nosioci društvenih promjena, promovisanjem zajedništva, izgradnjom društvenog kapitala i međuetničke saradnje. Ključni rezultati ovog projekta usmjeren je na jačanje lokalnih omladinskih kapaciteta za unaprijeđenje kvaliteta života i postizanje povjerenja
među ljudima, kao i jačanje javne percepcije o značaju omladinskog aktivizma.

 

Duga Presshura – Sarajevo

Cilj projekta je organizacija umjetničkih večeri u Sarajevu. Kroz 16 manifestacija pokušat će se stvoriti prostor za razne profile neafirmisanih umjetnika.

 

Ako se neki od ovih projekata dešava u tvojoj blizini, budi slobodan/a da se pridružiš. Ukoliko imaš vlastitu ideju za aktivnosti u lokalnoj zajednici još uvijek je možeš predložiti za dobijanje finansijske i mentorske podrške kroz fond Omladinskog angažmana jer je naredni rok za prijavu projekata 05.12.2017. 

Novosti

Ostale novosti